Ortalama iki milyona yakın bir nüfusa sahiptir. Doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye ile sınırı bulunmaktadır. Doğu'nun jeopolitik ve beşeri anlamda en önemli şehirleriden biri olan Urfa kültürel olarak yoğunlukla muhafazakardır diyebiliriz. Bu nedenle bu şehirde yeni arkadaşlıklar edinmek için bizden destek almanızı tavsiye ederiz. 1800 lü yıllardan beri buraya göç eden bedeviler örflerini adetlerini önemli ölçüde korumuşlar birlikte uzun yıllar ve jenerasyonlar boyunca yaşamışlar ve bugün de aynı kültür mirasını birlikte paylaşmak suretiyle yaşamaktadırlar.
Çoğu zaman her zaman olmasa bile arabanızla seyahat ederken etrafınız göz alabildiğine çöl olabilmektedir. Ortadoğuya diğer şehirlerimizden daha yakın olması bu olumsuzlukları da beraberinde getirebiliyor tabi ki. Hava öyle kuru ki Ekim ayında bile birkaç saatte gölgede bile dudaklarınız kuruyup çölün de etkisiyle çatlayarak yaprak yaprak olabilmektedir.. Mimarisi de çölün imkanlarına göre şekillendiğinden klasik yerleşimlerin çehresinden çok farklı bir durumda.
Türkiye'nin alışılagelmiş mimarisinden oldukça uzak bir yerleşim mantığına sahip. Bu iklimde gece gündüz sıcaklık farkı da oldukça yüksek olmakta tabi ki. Harran’da yetişkinler tek tük Türkçe biliyor aralarında çok nadir Türkçe konuşuyorlar, çocuklar ise ilk okulda öğretmenlerinin Türkçe derslerinde göstermiş olduğu yoğun çabalar ile öğreniyorlar. Erkekler genel olarak şalvar, kadınlar rengarenk yanar döner entariler ile farklı yerel kıyafetler giymeyi tercih ediyorlar. Tam bir kültürel hazine.